Wednesday, February 1, 2012

egg tart and oreo cheese cake

assalmualaikum..selamat hari cuti kepada warga pencari-pencari rezeki di kuala lumpur..heppy bukan dapat lepaking di rumah? hehehe..igt cuti bleh lepak2..sekali kua abis koyak rabak dompet..padan muka aku..

hari sabtu lepas mak,ayah yus nak datang rumah..dan kebetulan time tu adalah besday mama ..so aku decide nak buat oreo cheese cake and egg tart..haiyoo..sedap hingga menjilat cuping telinge...

okay resepi yang pertama egg tart :-

tart telur

bahan kulit
500 gm tepung gamdum
1½ cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur

Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
setengah sudu kecil teh vanilla
sedkit pewarna kuning


Cara membuat pastry.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil (petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.

cara membuat kastard
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.

hasilnya..actualy hari tu cari alumunium foil yang bulat tak jumpa..sedih2..so aku pakai je cup..


next is oreo cheese cake..

resepi nya :-

30 keping biskut oreo (nak lebih pun boleh lagi sedap!)
2 sudu butter
1/4 brown sugar
2 bekas cream cheese
1 cwn gula
1/2 cawan yogurt (biase org guna whipping cream or sour cream,tp aku suke pakai yogurt)
3 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit jus lemon

dasar kek
1.biskut oreo di buang cream dan blend..(aku ketuk2 je)
2. Gaulkan dengan butter yang telah dicairkan dan masukkan brown sugar dan sebuk kulit kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal, kalau takleh dikepal, jawabnya kena tambah butter lagi. Kalau uols tambah kuantiti biskut, maka butter juga perlu ditambah sedikit lagi.
3.letak adunan dalam loyang,tekan bagi padat
4.sejuk kn dalam peti ais


cheesecake.

1.biakan cheese dalam keadaan suhu bilik..supaya senang nak pukul
2.pukul cheese,pukul around 4 minit smp kembang
3.masukkan gula,putar hingga sebati..
4.masukkan yogurt dan putar lagi dalam 3-4 minit
5.pecahkan telur sebiji demi sebiji
6. Masukkan biskut oreo yang dihancurkan (atau dibelah 4 ) ke dalam adunan dan keluarkan bekas dasar kek dan tuang adunan tersebut ke dalam bekas tadi.

bahan-bahan


oreo yang telah hancur







aku letak aising..khas untuk mama  :)
bakar dalam keadaan water bath..selamat mencuba!















No comments:

Post a Comment